Terme Banovci in druge zanimivosti v okolici

Začutite utrip življenja in se pustite razvajati

Terme Banovci, Sveti Martin na Muri, Ivanov izvir...

Gibina je zelo ustrezna izhodiščna točka za izlete ali razvedrilo po širši okolici. Tako je možno dnevno uživati ob zanimivostih in dobrobitih Medžimurja, osrednje Prlekije, Prekmurja, kakšnih petnajst kilometrov oddaljene Madžarske in prav tako bližnje Avstrije. Petnajst minut vožnje z avtomobilom je na primer oddaljeno termalno kopališče Sveti Martin na Hrvaškem. Podoben čas vožnje je potreben do zdraviliških toplic Banovci. Nekaj čez pol ure vožnje pa boste potrebovali do zdraviliških toplic v Lendavi, Moravcih v Slovenskih goricah in Radencih.

Prazgodovinska naselbina Gradišče


Obisk prazgodovinske naselbine na Šafarskem s prikazom življenja izpred 5500 let. Prikaz načina življenja tedanjih prebivalcev, njihovega prehranjevanja, obdelava zemlje s kamnitim ralom, izdelovanje kamnitega orodja z angažiranim sodelovanjem obiskovalcev. Rekonstrukcija prave prazgodovinske vasi je postavljena na mestu arheoloških izkopavanj.

Ivanov izvir


Ivanov izvir je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Mnogi ljudje, še zlasti romarji, verjamejo v zdravilno moč te izvirske vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu dobremu počutju.

Romarska cerkev sv. Janeza Nepomuka


Za mnoge prebivalce pomeni simbol prizadevanj za ohranitev maternega jezika, kajti šele leta 1994 je z dekretom sv. sedeža v tej cerkvi uradni jezik postal slovenski.

Kovaški in kolarski muzej


Ogled Kovaškega muzeja s prikazom kovaške obrti in kolarske zbirke. V muzeju je na ogled kovaško orodje treh generacij, staro preko 200 let. Svojo zbirko so Horvatovi obogatili še s kolarskim muzejem.

Muzej dimnikarstva in čevljarstva


Ogle razstave kulturne dediščine družine Gašparič: »šoštarskega« in dimnikarskega orodja, prikaz »zdenčarstva«, stare mlatilnice ter drugega kmečkega orodja. Ob obisku boste lahko poskusili čevljarsko in dimnikarsko malico ter napitke

Oljarna Zanjkovič na Gibini


Oljarna Zanjkovič na Gibini deluje že od leta 1999, tradicija oljarstva v družini pa sega še dlje v preteklost. Ogledate si lahko oljarno in postopek pridobivanja bučnega olja ter spoznate delo oljarja, poskusite bučno olje s kruhom, bučna semena in pri tem spijete kozarec domačega rdečega vina. Možen je nakup bučnega olja in bučnih semenk.

Žganjekuha Makovec


Pri Makovčevih na Šafarskem kuhajo žganje na starodobni način iz najrazličnejših vrst sadja. Možnost pokušine 20 različnih sort žganja in možnost nakupa žganja. Specialiteta: degustacija žganja na domačem kruhu.

Zeliščni vrt


Ogled zeliščnega vrta in zeliščne kuhinje. Družina Tivadar iz Gibine izdeluje več vrst zeliščnih čajev, začimb, krem, likerjev, žganja… Obiskovalcem zeliščnega vrta ponudijo sveže zeliščne namaze na domačem kruhu in čaje.

Druge
zanimivosti


Poti ob Muri
Zdravilne energijske točke ob Ščavnici
Gostilne s hrano, bari
Ponudba sadja in zelenjave


KONTAKTIRANJE NAS
Najem hiše v Prlekiji - Srnečeva domačija - ikona supermarket

Supermarket

2,5 km
Najem hiše v Prlekiji - Srnečeva domačija - ikona gostilna

Gostilna

0,7 km
Najem hiše v Prlekiji - Srnečeva domačija - ikona restavracija

Restavracija

3 km
Najem hiše v Prlekiji - Srnečeva domačija - ikona reka mura

Reka Mura

1 km